Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече натиснете бутона "Повече". Благодарим ви, че използвате нашия сайт!

Според тълковният речник значението на думата "Летопис: е "Последователен списък на събития и случки по години, направен от техен съвременник; хроника."

И тъй като тук ще помествам статии за случки и преживявания по различни интересни и свещени места, затова и аз като един "техен съвременник" ще си позволя да направя моите летописи. За това чудно време, в което живеем и което ни дава възможността да изживеем прекрасни моменти и да случим нашата реалност по най-добрия начин. Тръгнете с мен в това приключение .... и нека невероятното вече не е само "мит"... а Реалност.

За Индипасха само бях чувал като име - знаех, че е оброчище, но нищо повече. И все пак самото име ми се струваше много магнетично и ми беше интересно да го посетя. Отправихме се от Малко Търново по пътя за Индипасха. В началото пътя си е междуградски, макар и с доста завои и след 11 км. се отбива в страни и се продължава по черен път. По нататък има отново отбивка, в която можете да оставите колата си, ако не е достатъчно проходима за черен път, и да продължите пеша. Върви се около половин час по черен горски път, но…
В непосредствена близост до Малко Търново се намира т. нар. Град на мъртвите. По същество представлява гробищен комплекс, който включва в себе си около 40 гробищни могили от тракийската, римската и византийската епоха. Намира се на около 4 км. от града и местните дори се разхождат до местността пеш.
Старосел... Още си спомням времето, когато се заговори за откритията там и как това място се запечата в съзнанието. "Старото селище" остана като значение в мен. Зарекох се, че ще ида там... за да видя старото селище на траките.... И така отново на път. Този път по живописния път на подбалканската линия и през китния Калофер. Не се отбихме, за да разгледаме, тъй като и аз и моите родители сме били там, но още щом пристъпиш в тази част на Балкана усещаш нещо различно.... духа на тези места... стар като самият Балкан.
Събота, 02 Март 2013 20:46

"Вратата" - с. Бузовград

Поредното приключение в тайнствения свят на траките и техните култови комплекси. Отдавна бях чул и чел за тази местност близо да Казанлък и село Бузовград. Тъй като съм от Стара Загора, посещението там хем ми се струваше много лесно, тъй като е близо, хем пък и много трудно, тъй като не сколасах(моя много любима дума) да стигна там. 
На другата сутрин, този път поне беше в 10 часа, потеглихме с автобуса към Вратата на Амару-Меру и разходка из околностите на Пуно. Винаги имаше местен екскурзовод за деня, който се грижеше за нас по време на пътуването, и който ни разказваше итересни истории за околностите и за самото Перу. Днешният ни екскурзовод беше човек на средна възраст, но много стегнат и прилично изглеждащ. Започна да ни разказва за околностите, нравите и обичаите на хората от Пуно, докато ние на наслаждавахме на гледката на брега на езерото Титиката. В интерес на истината не ми се струваше толкова голямо - факт,…
Връх "Уайна Пикчу" Част от посещението на Мачу Пикчу включваше и екскурзия/по желание/ до върха зад комплекса. Върхът се казва "Уайна Пикчу" и присъства на почти всички изгледи снимани на Мачу Пикчу. На върха се е намирал и комплекс със сгради.
Това пътуване(по-скоро поредица от пътувания) беше инициирано от Сен Жермен и Гери, както и клуб "Пилигрим 4 +" като организатори, ни поканиха отново. Казвам отново, тъй като преди това отново бяхме заедно, отново в този цикъл от пътувания, на Бегликташ. Винаги съм искал да отида до Белоградчишките скали. Още от малък ми се е струвало интересно и мистично място. С тази крепост насред скалите - точно като в приказките от средновековието. Но така и не ми се беше отдавало случай да отида там.
Кацането в Куско /на 3000 метра надморска височина/ се оказа голямо изпитание за всеки един от групата. Обикновено очакваш, когато самолета се приземява, че ще отнеме повече време и, че ще си пак на ниското, след приземяването. Но в този случай не беше точно така.
Дойде и 18 Октомври. На софийския терминал 2 бях от най-нетърпеливите. Още там разбрах, че това пътуване ще ми даде много и най-вече - това да разтовариш себе си и да покажеш кой всъщност си ти. Да приемеш себе си и другите и заедно да се свържете в Едно. Там „завързах“ и първите контакти с хора от групата в последствие, с които, щяхме да преживеем много лични и разтърсващи моменти.
Както винаги - и това пътуване не направи изключение и се появи съвсем неочаквано и дори изненадващо. Разбира се страната на Инките, невероятните постижения на този народ, Мачу Пикчу и въобще цялата мистика около Перу и неговите древни народи са ме вълнували от дете. Още като малък, когато четях в енциклопедиите, си представях какво е да видиш на живо тези чудни и мистериозни неща. Колко тайни и "съкровища" от всякакво естество са погребани в тези планини. Разбира се и самата мисъл да отидеш на другия край на света и да ги видиш също беше не по-малко вълнуваща.